Na co zwrócić uwagę przy zakupie mebli kuchennych na wymiar? cz. 1

Kuchnia stanowi serce domu. To w tym pomieszczeniu spędzamy minimum kilka godzin dziennie.

Z tego powodu projekt kuchni powinien być dobrze przemyślany i zaplanowany. Spędzony w niej czas, związany z przygotowywaniem posiłków, powinien być prawdziwą przyjemnością.

Ważnym aspektem będzie wykonanie naszej nowej kuchni, w zgodzie z zasadami ergonomii, obowiązującymi dla tego typu przestrzeni. Codzienność w każdej kuchni to mycie produktów spożywczych, krojenie, szatkowanie, obieranie, gotowanie, pieczenie a na końcu zmywanie. Wszystkie te czynności będą przebiegały szybko i sprawnie gdy niezbędne w każdej kuchni sprzęty będą prawidłowo rozmieszczone. Dzięki temu nasze codzienne czynności będziemy wykonywać szybko i sprawnie.

źródło: blum, materiały reklamowe

Aby kuchnia była ergonomiczna trzeba szczególnie zwrócić uwagę na zapewnienie logicznego i właściwego ciągu roboczego tzn. prawidłowo rozmieścić wyposażenie oraz zapewnić właściwe odległości pomiędzy poszczególnymi sprzętami w kuchni. Na etapie projektowania w każdej kuchni powinniśmy wydzielić 5 podstawowych stref:strefę zapasów, strefę przechowywania, strefę zmywania, strefę przygotowywania oraz strefę gotowania. Układ poszczególnych stref musi być dobrze przemyślany.

1.-Niewłaściwy-podział-na-strefy
źródło: blum, materiały reklamowe

Proces gotowania rozpoczyna się od wyjęcia produktów z lodówki lub szafek w których przechowujemy zapasy. W pobliżu przyda się blat roboczy, który umożliwi nam wyjęcie i przygotowanie produktów, rozpakowanie zakupów, mycia i krojenia produktów. Dobrze żeby długość takiego blatu miała minimum 90 cm. Bezpośrednio przy tym blacie roboczym powinien znaleźć się zlewozmywak, w którym będziemy mogli umyć produkty. Pod zlewozmywakiem powinien znaleźć się kosz na śmieci do którego będziemy usuwać odpadki. W ciągu szafek nad tą przestrzenią dobrze jest przechowywać przyprawy i naczynia. W następnej kolejności powinien znaleźć się kolejny blat roboczy, który będzie współgrał z naturalną kolejnością wykonywanych prac. To tutaj sporządzimy w kolejnym etapie nasz posiłek, ustawimy przygotowane dania, odłożymy część nagromadzonych naczyń. W następnej kolejności ustawimy kuchenkę i piecyk. Idealnym dopełnieniem będzie kawałek blatu pomiędzy kuchenką a piekarnikiem. Nie jest on jednak konieczny.

Aranżacja kuchni zależy też w dużej mierze od tego kto będzie ją użytkował. Dlatego na już początkowym etapie projektowania powinniśmy określić nasze indywidualne wymagania i potrzeby w zakresie użytkowania pomieszczenia kuchennego. Czy korzystasz z kuchni okazjonalnie a posiłki spożywasz głównie w restauracjach ? Czy gotowanie sprawia Ci przyjemność ? Czy gotujesz dla całej rodziny ? Odpowiedzi na pytania pozwolą określić jak dużo przestrzeni roboczej potrzebujesz w kuchni. Określa jak dużą przestrzeń potrzebujesz na zapasy oraz do przechowywania co przekłada się na ilość szafek. W drugiej części artykułu omówimy różne typy zabudowy kuchennej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *